valikko

Saatoyhteiso B2 ry

Vaatteiden värjääminen pesukoneessa

Jos koostat omat cosplay-asusi samalla tavoin kuin allekirjoittanut useimmiten tekee eli sopivia valmisvaatteita yhdistelemällä, voi oikean värisen vaatekappaleen löytäminen joskus olla vaikeaa. Yksi ratkaisu tähän ongelmaan on ostaa tarvittavasta vaatteesta valkoinen versio (joita löytyy yleensä suhteellisen helposti) ja värjätä se oikean väriseksi.

Niin kuin Sefie on toisaalla todennut, suurenpuoleiset vaatekappaleet kuten housut, viitat, takit jne. kannattaa värjätä pyykinpesukoneen avulla. Seuraavat ohjeet perustuvat kokemuksiini puuvillahaalarin värjäämisestä Deka Batik -kangasvärillä. Värin mukana ei tullut pesukonevärjäystä koskevia ohjeita, joten jouduin itse pähkäilemään sopivan tavan saada haalari värjättyä pesukoneessa ja koska lopputulos oli varsin onnistunut, päätin antaa nämä kokemuksiini perustuvat ohjeet kaikkien tutustuttaviksi. Värjätessä on aina syytä tutustua huolellisesti värin mukana tuleviin ohjeisiin ja näitä minun kirjoittamiani ohjeita on syytä soveltaa sen mukaan, mitä käytettävän värin omissa ohjeissa sanotaan esim. liottamisaikojen, vesimäärien ja muiden suureiden suhteen. Toisin sanoen, näitä esittämiäni ohjeita ei ole syytä pitää mitenkään yleispätevinä.

Näiden ohjeiden soveltamista varten tarvitset värjättävän vaatteen, väriaineen, mahdollisen kiinnikeaineen ja pesukoneen lisäksi myös pesupallon (mitä isompi, sen parempi). Kostuta ensin värjättävä vaatekappale esim. käsisuihkulla ja laita vaate sitten pesukoneeseen. Tämän jälkeen kuumenna kiehuvaksi sen verran vettä, että saat pesupallon melkein täyteen ja kaadettuasi veden pesupalloon, liuota sekaan väri. Jos värjäyksessä kuuluu käyttää suolaa tai muuta erillistä kiinnikeainetta, liuota myös se veden sekaan. Tämän jälkeen laita pesupallo pesukoneeseen värjättävän vaatteen päälle. Säädä koneeseen pesuohjelma, joka pesee vaatteita vähintään 15 minuutin ajan ilman esipesua ja laita pesuveden lämpötilaksi kuumin mahdollinen, mitä värjättävä vaatekappale kestää (tarkista vaatteen pesuohjeesta). Jos mahdollista, kannattaa käyttää veden puolitäyttöä ellei sitten ole värjäämässä kokonaista koneellista vaatteita kerralla tai värjäysprosessi muuten vain vaatii paljon vettä. Käynnistä pesukone ja anna sen "pestä" värjättävää vaatekappaletta noin 15-30 minuutin ajan. Tämän jälkeen päästä värjäysvesi pois koneesta ja valitse kylmällä vedellä tehtävä huuhtelu. Toista huuhteluohjelmaa, kunnes koneesta ulos tuleva huuhteluvesi on kirkasta. Lopuksi vielä linkoa vaatekappale.

Kirjoittanut: Mauno Joukamaa