valikko

Saatoyhteiso B2 ry

Mikä ihmeen cosplay?

Cosplayplay on lyhenne sanoista "costume play", mikä suoraan suomeksi käännettynä tarkoittaa naamiaisia. Mutta vaikka tiettyjä yhtäläisyyksiä cosplayn ja tavallisten naamiaisten välillä onkin, ovat erot siinä määrin merkittäviä, että tuo suora käännös on hivenen harhaanjohtava.

Mikä? Missä? Milloin? Miten?

Cosplaylla, jota suomalaisemmin myös pukuiluksi kutsutaan, tarkoitetaan erilaisten anime-, peli-, sarjakuva-, elokuva- ja muiden kuvitteellisten hahmojen esittämistä pukeutumisen ja siihen liittyvien tehokeinojen, kuten kampausten, asusteiden ja maskeerauksen avulla. Myös eleet, ilmeet ja asenne voivat toisinaan olla pukuilussa käytettäviä keinoja. Olennainen osa cosplay-harrastusta on tietysti myös asujen kokoaminen joko itse ompelemalla ja muuten tekemällä tai sopivia käytettyjä ja valmisvaatteita yhdistelemällä.

Konkreettisesti cosplayta harrastetaan pääasiassa erilaisissa isoissa harrastajatapahtumissa eli coneissa, joissa cosplay-harrastajat esittelevät asujaan pääasiassa muun yleisön joukossa liikkuen. Innokkaimmat pukuilijat saattavat pistää pystyyn myös pienimuotoisen hahmoihinsa liittyvän esityksen eli skitin.

Harrastuksena cosplay on alkujaan lähtöisin Japanista, missä se liittyy ennen kaikkea anime- ja mangakulttuuriin. Suomessa cosplayta on harrastettu ainakin noin 1990-luvun puolivälistä lähtien pääasiassa erilaisissa science fiction-, fantasia- ja roolipeliaiheisissa tapahtumissa, etenkin vuosittain järjestettävässä Ropecon-roolipelitapahtumassa.